Sabtu, 12 Oktober 2013

Aqidah (RENUNGAN)



Aqidah memang tidak boleh dijualbeli tetapi mudah tergadai tanpa sedar. Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi rm2 kena penjara. Mungkin yg melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat. Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan. Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil rm50 utk beli susu anak. Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu. "Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama. Saya pun pergi tempat tu dgn dia." Kenapa encik ambik limapuluh je. Bukan ada orang jaga pun? "entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja." Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik? "Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri." Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ? "Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. " Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap.

Ahad, 4 Ogos 2013

HATI-HATI PERNIAGAAN YANG MENGUNTUNGAN

AWAS !!!
Anda  akn menerima email yang datang nya dari seorang Wanita mengajak anda menceburkan diri dalam satu perniagaan yang berpusat di London ! Wanita itu mengatakan yang dia bekerja di salah sebuah syarikat 
yang mermelukan agen dari Malaysia.Wanita tersebut bernama Norita menawarkan anda satu Venture bisnes yang sangat-sangat menguntungkan anda.Produk tu hanya boleh di dapati di Sabah Malaysia.
Produk itu berupa liquid yang di gunakan untuk membersihkan permata Berlian.hanya terdapat di Sabah sahaja.
Agen dari London itu akan anda harga yang menarik....
contoh quatation yang di hantar kepada email penerima saperti berikut :
Sebelum itu Egen dari London menghantar email mengenalkan diri nya dan Produk tersebut sebelum bercerita selebih lanjut berkenaan Produk itu.

SUBJEK : Salam

Date: Saturday, July 27, 2013, 9:07 AM

email yang saya terima dari Wanita :
Diharap tuan
 sihat sejahtera.
 
 Terlebih dahulu saya ingin memperkenalkan diri.
 Nama saya Norita Binti Ahmad,dan juga warganegara
 Malaysia.Saya berkerja di
 London, United Kingdom. Saya tahu tuan tentu terkejut
 menerima email dari orang
 yang tidak dikenali. Untuk pengetahuan tuan, saya ingin
 menawarkan usul
 perniagaan.Saya berharap tuan tidak menyalah ertikan maksud
 kedatangan email
 saya  ini, lalu menyebarkan kepada umum kerana ia akan
 memberi impak yang
 besar pada kerjaya saya.

 Saya bekerja di London ni da lama jugak dalam 5thn dan di sini
 saya bekerja sebagai purchasing asistance,dan sekarang company tempat saya
 bekerja ni memerlukan produk MULITE CLEANSER dimana mineral tersbut boleh didapati
 di Malaysia melalui  pembekal dari seorng seller.Dan Produk ini digunakan untuk
 membersihkan barang kemas seperti rantai,cincin,gelang, dan banyak lagi.

 Memandangkan encik jgk rakyat Malaysia, saya ingin menawarkan encik untuk
 menjadi ejen bagi pihak syarikat, semasa mereka datang untuk membelinya di malaysia.
 Untuk pengetahuan encik, syarikat kami memerlukan bekalan tersebut setiap
 sebulan dengan kuantiti yang ditetapkan dalam kontrak di antara syarikat dengan syarikat encik.
 Di sini saya nak tanya, sama ada encik berminat untuk  melakukan urusniaga ini? kerana saya ada nombor
 telefon ejen dari Malaysia tersebut.kalau boleh saya tak nak pembekal di Malaysia
 tersebut berhubung terus dengan syarikat kerana mereka mengaut keuntungan di pihak
 mereka sahaja. Harga yang dijual oleh pembekal ialah USD 1,000 manakala syarikat
 akan membeli mineral  tersebut dengan harga mengikut pasaran di sini(UK)ialah USD3,000.
 Dan di sini nanti saya akan bagi tau dgn CEO yang encik adalah pembekal produk  MULITE CLEANSER dari Malaysia itupun dengan persetujuan dari encik.Sekiranya encik berminat dengan usul ini dan ingin bertanya dengan lebih lanjut, saya diharap encik mengambil inisiatif untuk membalas e-mail kepada saya berdasarkan alamat di bawah atau sila berikan number untuk dihubungi dan saya akan terangkan melalui telefon:
 Wassalam...

 Norita


** Sekira anda setuju dan bala Email wanita itu maka  dengan SOPAN nya.....
saperti berikut di bawah :**

From: Norita Ahmad <noritaahmad99@gmail.com>

To: Eddy Young 
 Sent: Thursday, August 1, 2013 7:17 PM
Subject: Re: Salam


 
  Assalamualaikum wr wb...

  Terima kasih atas jawabnya encik,pasal perniagaan ni memang betul2 dapat memberi keuntungan yang lumayan buat kite berdua,kat sini saye just nak kejujuran dan keihklasan encik dalam transaksi ni,jadi kalau encik memang betul2 nak buat business ni dgn secara jujur dan ihklas,saye minta kerjasama dari encik,jadi kalau kite dapat saling bekerja same,jadi saya kat sini pun akan merasa gembira dan takda risau lagi,pasal encik di sini nanti kite akan bagi dua dari keuntungan selepas transaksi.


Selain dari pada itu,saye nak bagi tau dgn encik transaksi ni bukan just sekali due je,encik akan berurusan dgn company kami dgn jangka panjang/lama,dan selepas transaksi,dari keuntungan tu kite bagi due,40% untk saye dan 60% untk encik.


Butir2 perniagaan:
Hal ini sangat sederhana dan mudah untk melakukan transaksi,saye di sini akan bagi maklumat dgn company kami yang encik adalah agent pembekal produk di malaysia.


Selepas syarikat kami tau yang encik adalah agent penjual produk tu,CEO company kami akan terus berhubung dgn encik langsung untk membuat tempahan,dan selepas encik da pun berbincang dgn CEO kami,company akan turun ke malaysia untk berjumpa dgn encik,dan membali dari tangan encik langsung dgn cash(tunai)
(C.O.D = Cash On Delivery)



Ini adalah Maklumat produk dan harga notis:


Nama produk:MULITE CLEASER

 Harga p'cartoon :$ 1,000.00 USD (ini adalah harga yang encik akan beli dari pada pembekal di malaysia)

 Harga untk syarikat:$ 3,000.00 USD (ini harga yang encik tawarkan untk syarikat kami)



Keuntungan kita akan menjadi:$ 2,000.00 USD dalam setiap p'cartoon

 Saye harap encik faham dan jelas dgn penjelasan saye,kalau encik masih ade yang belum faham,tolong bagi tau dgn saye secara langsung,melalui email atau phone.bila encik setuju dgn cadangan saye ni saye mohon encik menghantarkan butir2 yang saye minta di bawah ini.


NAME IN FULL:


NOMBOR HANDPHONE:
 FAX NUMBER (JIKA ADA)



ALAMAT (HOME AND OFFICE).

 dan ini saye punya no (+447759792018)
kalau ada yang mana encik tak faham tolong bagi tau ngan saye langsung....

Wassalam...
Norita

=========================================================================
** Sila kita rujuk kembali ini ada lah satu Sendikit penipuan yang mungkin dapat memperdayakan
mereka yang suka pada KEUNTUNGAN Segera...!! Tawaran perniagaan ini masih bergerak Cergas di Malaysia dan di Dalangi oleh Warga Asing menggunakan orang Tempatan sebagai Keldai atau Kambing Hitam. Mereka akan menghugi kita dengan menggunakan nombor "Private Number" atau "Unknown "Segala kerja tranksaksi menggunakan orang tempatan mengunakan Akaun MBB atau CIMB. Sindiket ini mengaut keuntungan yang sangat Lumayan dengan menipu yang mana Produk itu tak ujud langsung. taktik yang bersongkokol dengan Pak Hitam di Malaysia ***

Salah satu email Maklum Balas dari Pembekal di Sabah :

 From: Razilaini binti Kamaruddin <razilainibintikamaruddin@yahoo.com>

 Date: 2013/8/2
Subject: Re: Membekal Multi Cleaser

 To: Diza Bakar

 Salam Encik......

 Terima kasih di atas email saudari. Maaf di atas kelewatan membalas email.

Untuk makluman pihak encik, saya memang mempunyai stok bagi produk ini. Sila maklumkan jumlah dan tarikh penghantaran yang diperlukan.
Makluman tentang produk:
 
 Harga sekarton (satu unit) = 1,000 USD (RM3,200)
 
 Tentang pembelian dan pembayaran:
 
 50% advance payment diperlukan sebelum produk dihantar, dan baki dibayar semasa penghantaran produk.
 
 
Harga yang diberikan termasuk penghantaran ke Kuala Lumpur. Sekiranya destinasi penghantaran adalah berbeza, sila maklumkan kepada saya supaya kos penghantaran yang tepat boleh dibuat.
 
Sila maklumkan opsyen yang dikehendaki dan maklumkan kepada saya secepat mungkin supaya booking boleh dibuat dan penghantaran produk dapat dilakukan dengan lancar.
 
Apabila saudari bersetuju untuk membuat pembayaran, saya akan berikan butiran bank akaun untuk saudari membuat pembayaran deposit tersebut. Baki bayaran boleh dibuat di dalam bentuk banker cek atau banker draft semasa penerimaan produk kelak.
 
Apabila deposit dimasukkan ke dalam bank akaun (yang akan diberikan kelak) pada atau sebelum jam 12 tengahari pada hari yang bekerja, produk akan diterima di Kuala Lumpur pada hari berikutnya sekitar jam 1-2 petang. Baki bayaran perlu dijelaskan apabila menerima produk.
 
 Untuk pembayaran melalui cek, penghantaran produk hanya dibuat setelah cek dijelaskan.
Sila maklumkan tarikh dan lokasi penghantaran produk.
 
 Sekian, terima kasih.
 
 Sekian
Razilaini
 
**********************************************************************************
 ** KEPADA SESIAPA APA-APA TAWARAN PUN JIKA DI LAKUKAN TANPA HATI-HATI AKAN MEMBAWA PADAH. JENAYAH SIBER KINI MASIH MENULAR DI MALAYSIA YANG MANA PAK HITAM MENGUNAKAN ORANG TEMPATAN KEBANYAKAN WANITA SEBAGAI KELDAI SEMUA NYA KOSONG BELAKA.SEBAGAI PERINGATAN WALAUPUN DI JANJIKAN BULAN SEKALI PUN JIKA TAK BERUSAHA KE JALAN YANG DI REDAI TUHAN (ALLAH) ATAU JALAN HALAL MAKA BURUK LAH PADAH NYA.....RENUNG-RENUNG LAH !! ****
========================================================================

 *******************************************************************************
 

PEMBAYARAN PALSU DARI AKAUN PAYPAL

Sekira nya anda menjual barangan atau produk-produk di Mudah.my harap anda berjaga-jaga dengan penipuan yg sungguh LICIK di gunakan oleh Scammers.  Mereka akan meminta anda akaun Paypal konon nya akan terus membuat bayaran menerusi Akaun Paypal anda.Pembeli palsu ini akan menghantar email konon nya sudah membayar terus ke akaun Paypal.
bayaran akan di jelaskan setelah anda menghantar barang yang di pesan ke alamat yg akan kita Pos kelak.Mereka menggunakan taktik licik ini dan kita akan percaya dengan mengatakan "Paypal Hold the payment"  Segala kos yang kita kena bayar kepada Shipper atau Company Forwarding telah di jelaskan dengabn membuktikan Resit dari Western Union kepada "Paypal Palsu ini" Walhal alamat Shipper tersebut datang nya dari Negara Penipu ia itu Nigeria,

Memang nampak sungguh tak di duga yg kita akan tertipu yang mana mereka ini akan mengaut keuntungan yang besar dengan cara ini.Semua ini ada lah scam419 yang terancang yang mana sanggup tipu apa saja. 
Kebanyakan Awang-awang hitam ini bergerak si sekitar Bandaraya Kuala Lumpur. Kerja mereka hanya menipu....Kita kena lah berhati-hati bila terkena jerak yang di pasang oleh Penipu Hitam ini.

Contoh email yang mereka hantar untuk barangan membeli Kereta  di mudah.my


 Status : Pending - Transport Company Awaiting Payment.

Summary of this transaction

 


Sent FromBenson Drake
benson.drake422@gmail.com
Sent toedyg_62@yahoo.com

Transaction IDKMM69870892V1725L0KM
Item AmountMYR 5,000.00
Transport Charges
Western union charges

Total Amount

 


Item Title

Contoh (B) :
MYR 2,000.00
 
MYR 200.00


 MYR 7,200.00

 

 Mercedes Benz E200 - Purchase

  From: "Service@int'lpaypal.com" <verificationcenterdept@accountant.com>
To: edyg_62@yahoo.com
Sent: Monday, July 29, 2013 3:13 PM
Subject: Important Information on how to complete your recent transaction (Transaction ID:5X272815E1267414M)


https://www.paypal.com/us

Dear edyg_62@yahoo.com,

You have received a PayPal Payment of 
RM 6,200.00 from 
Micheele Williams (micheelewilliams515@outlook.com`)



We've placed a temporary hold on the funds of this transaction

    As mentioned in the receipt of Payment and as per New PayPal Payment policy, we have fully debited the total amount (above) from the buyer's account which included the Agent Delivery /Charges .

In order to complete this transaction and get the funds approved in your account. We advise you go to nearest 
Western Union, and send the RM 1,500.00 to the Agent and send us a Scanned Copy/Photograph of your Western Union Transaction Receipt (in .JPG Format).

NOTE: This is important as a security measure to ensure safety of this transaction.


       As mentioned in the receipt of Payment and as per New PayPal Payment policy, we have fully debited the total amount (above) from the buyer's account which included the Agent Delivery /Charges .

In order to complete this transaction and get the funds approved in your account. We advise you go to nearest 
Western Union, and send the RM 1,500.00 to the Agent and send us a Scanned Copy/Photograph of your Western Union Transaction Receipt (in .JPG Format).

NOTE: This is important as a security measure to ensure safety of this transaction. 
  

       Please, find below the name and address of the Agent Company where the Funds would be sent via Western Union.


Name:Adewale Segun
Postal Code:23402
City:Ibadan
State:Oyo
Security Question: what is your best color?
Answer:White
Country:Nigeria
https://www.paypal.com/us/mrb/pal=KZAL42RVE3MQS

Your Account will be credited accordingly upon the receipt of details requested. Should either be sent in JPG format or send type details as:
Sender's Name;
Receiver's Name;
REF;
Amount Sent;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


You may Click Here or reply to this message directly using the reply button in your email to submit the required information or to contact the PayPal Customer Verification Department and include either transaction ID or reference number (PP307) quick recognition of this transaction.
 Sincerely,
PayPal



  NOTE: This is to confirm to you that the mentioned amount has been successfully transferred by the Sender and been deducted from her Account which is ready to be credited into your account and this Payment has been subjected to be a Payment for MERCHANDISE purchased from you, we reserve the right to make sure this transaction is 100% Safe and Secured also to verify the legitimacy level on this transaction.

The above sum includes the transport charges and taxes as we and the Transport Company quoted for the buyer (as per PayPal MERCHANDISE PAYMENT POLICY). You will receive a Message from the PayPal Customer Verification Department Shortly informing you on how to send the Transport Fares and Taxes to the transport company with the above Courier details as soon as possible.